Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

IJssloeberke investeert fors in duurzame ijsjesproductie

Met de investering in een compleet nieuw productie-atelier willen Bart en Elien van IJssloeberke in Tielen meerdere doelen realiseren. “We willen milieuvriendelijker zijn”, klinkt het. “We willen ook efficiënter werken zonder ons ambachtelijk karakter te verliezen.”

De fijnproever weet al langer dat er roomijs op delicatesse niveau wordt gemaakt bij hoeveproducent ‘IJssloeberke’. Al sinds 1988 wordt er ambachtelijk geproduceerd hoeveroomijs verkocht, zowel voor take away als voor verbruik ter plaatse.

Het familiale landbouwbedrijf werd vier jaar geleden overgenomen door Bart Van Bouwel en Elien Stappaerts die er, ondanks de pandemie, een sterke nieuwe dynamiek aan gaven. “Wij waren hier al langer klant”, blikt Elien terug. “De ambachtelijke smaken vonden we nergens anders en we zagen bij elk bezoek kansen om daar meer mee te doen.”

Puur

Toen de kans zich aanbood om effectief het verhaal van IJssloeberke verder te zetten, greep het koppel de kans. Er werd geïnvesteerd in de ijshoeve met speeltuin, in ijskarren en foodtrucks. De ijskarren van IJssloeberke zijn ook bekend in Antwerpen met onder meer een vaste ijskar op de Antwerpse Groenplaats.

“Het recept van ons ambachtelijk ijs is een groot geheim”, vertelt Bart fier. “Maar met de melk van onze eigen koeien, 100% natuurlijke ingrediënten, liefde en gezond boerenverstand, weet je al veel. Intussen bieden we 50 smaken aan. Van koe tot coupe. Puur, zonder kunstmatige smaak- en kleurstoffen!”

De inzet van het jonge koppel zorgde voor een explosieve groei van de verkoop en het aantal bezoekers. “Dat maakt wel dat de capaciteit op de limiet zat”, is de analyse. “Bovendien was het proces bijzonder energieverslindend. In het seizoen werkten we vaak van 5.30 ‘s morgens tot diep na middernacht. Dat alles leidde tot de beslissing om flink te investeren in een nieuwe kooklijn.”

Energie

“Het woord kooklijn klinkt raar als het over ijs gaat”, lacht Bart. “Maar het klopt wel. En koken kost energie. Net als invriezen. We kozen daarom voor een uiterst energiezuinige installatie met warmtewisselaars. Het proces blijft even ambachtelijk als vroeger en de recepten veranderen niet.

Maar we kunnen wel veel milieuvriendelijker meer volume halen. De investering was heel fors, maar we geloven erin! De stijgende vraag naar ons ijs komt onder meer van brasseries en restaurants die met ons ijs het verschil op hun kaart willen maken. Ook die mensen gaan we nu beter kunnen helpen, zonder nòg een uur minder te kunnen slapen.”

Kerst

Na enkele weken proefdraaien gaat burgemeester Ward Kennis samen met het schepencollege de eer hebbern om de installatie op 29 november officieel definitief op te starten. “Net op tijd voor de periode van de kerststronken en eindejaar”, vertelt Elien opgelucht.

Deel dit artikel